Etten – Afgelopen woensdag was de start van Parashoot 2020. Een project om basisschoolleerlingen in de gemeente Oude IJsselstreek te vertellen over de negen vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hier zijn neergestort. Kinderen van Pius X uit Varsselder liepen in dat kader van hun school naar de Tappenweg in Etten, waar in maart 1942 een Stirling Bommenwerper neerstortte.
door Reinier Kroesen
Parashoot is ontwikkeld naar aanleiding van negen filmpjes over vliegtuigen die in de oorlog in de voormalige gemeenten Wisch en Gendringen crashten. Deze filmische documenten zijn gemaakt door Paul Jansen, Vincent Weijermars en Maarten Koudijs. Stichting KiCK Oude IJsselstreek biedt de basisscholen in de gemeente elk jaar een Cultuurmenu aan.
Initiatiefnemer Jan Hesseling van de stichting: “We hebben onszelf nu de opdracht gegeven om die filmpjes op een indringende manier permanent onder de aandacht te brengen. Rond al die crashplekken hebben we samen met theatermakers Theo Soontiëns en Pieter van Dijk een verhaallijn bedacht en uitgewerkt. We richting ons op de groepen 7 van alle 20 scholen in onze gemeente. Vandaag is in Etten de kick-off voor Pius X leerlingen, even proefdraaien. Vanaf maart tot aan 4 mei gaan ook die overige scholen op pad. Elke school gaat naar een crashplek in de eigen omgeving.”
Deze eerste groep liep in de stromende regen, voorzien van laarzen en regenpakken richting Rafelder, een tocht van een kilometer of drie. Die maandag ervoor vonden ze bij hun school een tas met geheimzinnige codes die ze moesten ontrafelen. En daar zat ook een sleutel in. Na ontcijfering kwamen daar coördinaten uit die startplek aangaven voor de zoektocht naar een begraven geheim. De groep liep met een kompas in de hand woensdagochtend naar het adres Tappenweg 4. Daar pal tegenover stortte die bommenwerper neer. Op die locatie werden ze opgevangen door een acteur die zich voordeed als bewoner Sjors Steenbreker, die ooit die tas met documenten kwijt raakte. Samen met de kinderen werd er gegraven in de tuin. Bram Menting stuitte met zijn schop op een houten kistje. Daarop toog de groep naar het tuinhuisje van Sjors, daar lukte het met behulp van dat sleuteltje die kist open te krijgen. Daar bleek een brief en een identificatiekaart te zitten van Edward Leslie Belk, een 20-jarige Canadese bevrijder, die als bemanningslid verongelukte bij die crash pal voor dat huis.
Met die constatering was het verhaal compleet, het aandachtige gezelschap werd verteld dat die zeven daar omgekomen bevrijders begraven werden op het kerkhof in Gendringen. Op dat moment kwam wethouder Jeanine Kock binnen. Zij vroeg de kinderen om tijdens de herdenkingen op 4 mei aanwezig te zijn. Ook verzocht ze hen samen met leerlingen van andere scholen deze graven in de toekomst te helpen onderhouden.
Oude IJsselstreek Vizier – 17 februari 2020
Categories: